pozadie
        logo Brestovec





   logo My TN

Rozhovor manažéra tímu Petra Nemčeka pre noviny MY Trenčín
(24. 11. 2023).


Faktor Stančík i pripravovaná rekonštrukcia. Bude Brestovec tímom pre krajské súťaže?
TJ Jednota Brestovec je jesenným lídrom VII. ligy. Noviny MY - Trenčín robili rozhovor s manažérom tímu Petrom Nemčekom.





ilustračné foto




Brestovec bude zimovať na prvej priečke VII. ligy s päťbodovým náskokom pred Hornou Súčou. Kde vidíte základ tímového úspechu?

V prvom rade by som označil letný príchod trénera Vladimíra Stančíka, ktorý dal mužstvu tvár. Na jeho príchode sme pracovali dlhšiu dobu. Cez myjavské folklórne slávnosti sme sa napokon dohodli. Vlado si chcel dať oddych od „veľkého“ futbalu vo vyšších ligách.
Výrazne nám pomohol príchod univerzálneho Erika Pechu, ale aj Dominika Némethyho do ofenzívy a Mária Žureka do zadných radov.



Tréner Vladimír Stančík úspešne trénoval v Častkovciach a Strání dopomohol k postupu do štvrtej najvyššej súťaži v Česku. Priniesol do tímu viac profesionality?

Jeho skúsenosti sú na nezaplatenie. Na chlapcov má pozitívny vplyv. Vie povedať, čo majú robiť. Hráči pred ním majú rešpekt. Vhodne do mužstva zapadol. Žije na Brestovci, takže ku klubu má svojim spôsobom špecifický vzťah. Predchádzajúcu jar sme pozíciu trénerov kombinovali s Filipom Bruškom, Matúšom Vidom a mnou a nebol to úplne ideálny stav.



Nevadí vám, že zároveň koučuje aj ôsmoligistu z Polianky?

Vôbec nie. S Poliankou si vychádzame v ústrety. Kluby majú veľmi dobré vzťahy a navzájom sa podporujeme. Snažíme sa zápasy modelovať tak, aby stíhal oba v jeden deň. Pevne verím, že sa nám Vlada podarí v Brestovci udržať aj naďalej.



Ruku na srdce, očakávali ste, že by prvá polovica sezóny mohla vyjsť až natoľko dobre?

Boli sme si vedomí našou kvalitou. Máme veľmi zaujímavé mužstvo na to, aby sme skončili na popredných priečkach. Nie sme však nastavení tak, že by sme silou-mocou museli súťaž vyhrať a postúpiť. Náš cieľ bol skončiť do tretieho miesta a bojovať o popredné priečky a to sa zatiaľ napĺňa.



Nebolo by za súčasného stavu alibistické hovoriť o inom slove ako je titul?

Pokiaľ mužstvo zostane pokope, chceli by sme súťaž vyhrať. Mám avizované dva odchody. Pavol Nálepa sa sťahuje do Brna, kde si už našiel nový klub. Druhý možný odchod ešte nechcem medializovať. Tým som chcel povedať, že všetko bude záležať od stavu kádra. Kto odíde, prípadne, aké zranenia nás budú trápiť.



Erik Pecha bol súčasťou ligovej Myjavy a Strání pomohol k titulu v krajskom přebore. Ako sa vám podarilo dotiahnuť hráča, ktorý bol jednou z najväčších osobností ligy?

Bol kolegom funkcionára Milana Valenta. Ten ho lanáril v práci. Mal som informáciu, že chce skončiť s takzvaným „veľkým“ futbalom a viac sa venovať rodine. Strání postupom do vyššej súťaže cestuje za súpermi už nie desiatky, ale aj stovky kilometrov, čo je časovo náročné.
Rozhodoval sa zrejme medzi nami a Starou Myjavou. Napokon prikývol na našu ponuku. V tíme máme viacero jeho kamarátov, s ktorými vyrastal ešte v mládežníckych rokoch v Spartaku Myjava.



Možno až s výnimkou stretnutia proti Hornej Súči (1:2) sa základná jedenástka vášho mužstva príliš nemenila. Bol tento fakt jeden zo základných kameňov jesenného úspechu?

Máme stabilizovaný káder a vyhli sme sa problémom z minulosti, že vždy sa našli jednotlivci, ktorí z určitých dôvodov na zápas neprišli. Treba však povedať, že máme pomerne širokú základňu a silnú lavičku. S príchodom konca jesene je však udržať všetkých pokope veľmi náročné. S tým sa potýkajú všetky mužstvá.



V domácom prostredí ste stratili iba tri body po prekvapivej prehre s nováčikom z Beckova (0:1). Aký to bol zápas?

Nepremenili sme šance. Gól sme dostali v závere stretnutia po strele z diaľky, ktorú mohol gólman kryť. Mali sme aj troška smoly, ale nevadí. Aj taký je futbal. Veď počas jesene sme zažili viackrát duely, v ktorých sme mali šťastie my.



V úvodnom kole ste prehrávali na pôde Dolnej Súče 1:3. V záverečných minútach však Brestovec strelil tri góly a bral všetky body. Do akej miery tento zápas naštartoval sezónu?

Podpísalo sa to na nás. Mužstvo nabralo sebavedomie, že je schopné otáčať nepriaznivý vývoj. Aj sme to potvrdili v ďalších stretnutiach, kedy sme buď otočili, alebo rozhodli v posledných minútach ako duely proti Trenčianskej Turnej či Veľkej Hradnej.



Ktorý zápas vo vás na jeseň zanechal najväčší dojem?

Ako prvé mi napadne víťazstvo nad Kľúčovým 6:0. Hrali sme na umelej tráve v Myjave. Viedli sme 2:0. Mali sme veľa šancí, ale nedarilo sa nám ich premieňať. Oživenie priniesli chlapci z lavičky. Pechu sme posunuli vyššie. Následne sme dokázali streliť štyri góly. Bol to duel, ktorý musel pohladiť fanúšikovskú dušu.



Zvládli ste aj derby proti Starej Myjave (2:1). Majú duely proti rivalovi stále silnú emóciu?

Práve toto bolo stretnutie, ktoré bolo relatívne bezproblémové. Bolo iné ako po minulé roky, kedy sme sa nevyhli sporným a emotívnym momentom, penaltám, vykĺbeným ramenám, vylúčeniam, zlomeným nosom...



Chutia vám viac vypäté zápasy či tie pokojnejšie?

Mám pokojnú povahu. Snažíme sa udržiavať dobré vzťahy so všetkými klubmi. Aj so Starou Myjavou. Po Brestovci im v našej súťaži fandím najviac. Aby boli v tabuľke tiež čo najvyššie a aby na naše duely chodilo čo najviac fanúšikov. Keď hráme dobre, ľudia na naše ihriská prídu.



V okolí Trenčína sa nájdu kluby, ktoré nerady cestujú na Kopanice, pretože cesty do Brestovca a Starej Myjavy sú dlhé. Vy však musíte za súpermi cestovať do okresu Trenčín bežne. Nemáte problém prehovoriť hráčov, aby sa stali súčasťou vašej kabíny z tohto dôvodu?

Väčšina chlapcov prichádza z vyšších súťaží, takže v praxi cestujú menej. (smiech)



Koľko eur vás vyjde cestovné za sezónu?

Viac-menej chodíme autami hráčov. Z toho sa nájdu dvaja až traja, ktorí za pohonné sumy nepýtajú peniaze, takže sú svojim spôsobom sponzorom klubu. Priemerne nás teda cesta vyjde 60 eur, čo pri 15 stretnutiach vonku činí zhruba 900 eur. Keby sme cestovali autobusom, bola by to oveľa vyššia suma.



Zamýšľate sa nad posunom klubu do VI. ligy?

Samozrejme. Sme si však vedomí našej infraštruktúry, ktorá je nevyhovujúca. Riešime projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu, respektíve prístavbu šatní.
Momentálne máme k dispozícii dve šatne, pričom jedna z nich je pomerne malá. Plánujeme ju prebúrať a spojiť so sprchou. Na poschodí plánujeme vybudovať ďalšiu šatňu. V pláne je vytvorenie ďalšieho priestoru pre rozhodcov a skladového priestoru. V neposlednom rade rozšíriť bufet, aby si fanúšikovia mohli posedieť vo vnútorných priestoroch.
Prvá etapa by mala začať v jesenných mesiacoch budúceho roka, čiže od októbra by sme hrali na ihriskách súperov. Podobne sme už postupovali minulý rok z dôvodu budovania umelého zavlažovania.






späť na predošlú stránku    >>>       

späť na hlavnú stránku    >>>       

           .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .            .